Než začneme péct

Pro paleo pečení používáme suroviny, které jsou podle palea dovolené. Některé recepty jsou laděny více do GAPS/SCD diety, některé jsou spíš nízkosacharidové (low carb). V nízkosacharidových receptech používám i některé mléčné výrobky, které úplně nekorespondují s paleo stravou, ale spadají do primal. U každého receptu najdete štítky, jakému stravovacímu směru odpovídá, a informace o obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Všechny recepty mají společné to, že neobsahují cukr ani klasickou mouku.

Co použít pro paleo pečení?

Jelikož už nejíme běžné sacharidy, musíme mouku něčím nahradit. Pro pečení nejčastěji používám:
  • kokosovou mouku
  • ořechovou mouku (mandlovou, vlašskou a další)
  • semínkovou mouku (dýňovou, sezamovou, lněnou, chia)
  • ovocnou mouku (jablečnou, banánovou)
  • plantejnovou mouku (ze zelených banánů)
  • mouku z červené čočky
Tyto mouky jsou několikrát dražší než běžné obilné mouky. Na druhou stranu toho člověk tolik nesní, protože pečené paleo dobroty obsahují hodně tuku, proto jsou hodně syté. Doporučuji jíst denně jen 1-2 kousky upečené dobroty.

Dále při pečení používáme:

  • jogurt
  • kefír z tibetské houby (vyrobený doma)
  • kokosové mléko
  • mandlové mléko
  • tvaroh (odporuje GAPSu, SCD povoluje pouze tvaroh tvrdý)
  • krémové sýry (odporují GAPSu a SCD)
  • smetanu (odporuje GAPSu a SCD)
  • ricottu  a mascarpone (odporuje GAPSu a SCD)

Základem naši stavy proto stále zůstává zelenina, zdravé tuky a bílkoviny.
Pamatujte, že nějaká ta upečená dobrota je jen občasným zpestřením jídelníčku.

 Na slazení lze použít:


  • med (nevhodný pro low carb, GAPS i SCD povoluje)
  • sušené datle (nevhodný pro low carb, GAPS i SCD povoluje)
  • datlový sirup (nevhodný pro low carb, GAPS i SCD povoluje)
  • švestkový sirup (nevhodný pro low carb, GAPS i SCD povoluje)
  • stévie (odporuje GAPSu a SCD, ale je ideální do low carb dezertů, protože obsahuje 0 g sacharidů)
  • erytritol (odporuje GAPSu a SCD, ale je ideální do low carb dezertů)
  • xylitol (odporuje GAPSu a SCD, ale je ideální do low carb dezertů)
  • rozmixovaný banán (u low carb záleží na množství, GAPS i SCD povoluje)
 Na dochucení se dá používat:
  • sůl a koření
  • čerstvé i sušené bylinky
  • do sladkého pečení přírodní aromata a esene

Počítejte s tím, že pečete z úplně jiných surovin, než jste zvyklí, proto i výsledek bude logicky chutnat jinak.
Na těchto stránkách najdete dezerty, quiche, krekry, sušenky, apod., zkrátka vše, co si můžete vzít s sebou na cestu.
Těmito výtvory můžete nahradit svačinu nebo snídani.
A pokud doplníme třeba slaný quiche zeleninovým salátem, dostaneme i skvělý oběd nebo večeři.


Úvod
Co je paleo?
O mně