Pro paleo pečení
používáme suroviny, které jsou podle palea dovolené. Některé
recepty jsou laděny více do GAPS/SCD diety, některé jsou spíš
nízkosacharidové (low carb). V nízkosacharidových receptech
používám i některé mléčné výrobky, které úplně
nekorespondují s paleo stravou, ale spadají do primal. U každého receptu najdete štítky,
jakému
stravovacímu směru
odpovídá, a informace o obsahu
bílkovin, tuků a sacharidů. Všechny recepty mají společné
to, že neobsahují cukr ani klasickou mouku.
Na dochucení se dá používat:
Co použít pro paleo pečení?
Jelikož už nejíme běžné sacharidy, musíme mouku něčím nahradit. Pro pečení nejčastěji používám:- kokosovou mouku
- ořechovou mouku (mandlovou, vlašskou a další)
- semínkovou mouku (dýňovou, sezamovou, lněnou, chia)
- ovocnou mouku (jablečnou, banánovou)
- plantejnovou mouku (ze zelených banánů)
- mouku z červené čočky
Dále při pečení používáme:
- jogurt
- kefír z tibetské houby (vyrobený doma)
- kokosové mléko
- mandlové mléko
- tvaroh (odporuje GAPSu, SCD povoluje pouze tvaroh tvrdý)
- krémové sýry (odporují GAPSu a SCD)
- smetanu (odporuje GAPSu a SCD)
- ricottu a mascarpone (odporuje GAPSu a SCD)
Na slazení lze použít:
- sůl a koření
- čerstvé i sušené bylinky
- do sladkého pečení přírodní aromata a esene