O mně

Moje cesta ke zdraví

Dokud se člověk nezačne potýkat s nějakými zdravotními problémy, tak ho to ke změně stravy nepřivede. A stejně tak to bylo i u mě.

Od mala (co pamatuju) mě trápil atopický ekzém, alergie, v pubertě časté bolesti hlavy. Kolem dvaceti let stále problémy s pletí a přidaly se všelijaké střevní a žaludeční problémy, průjmy, nafouknuté břicho, údajně dráždivý tračník a náběh na astma. Všechna možná lékařská vyšetření neodhalila příčinu.


V roce 2013 se mi rapidně zhoršitl ekzém. Měla jsem zanícenou kůži, měla jsem neustále zimnici, kůže mě strašně bolela a pálila. Hodně jsem kvůli tomu brečela a trpěla. Škoda, že z té doby nemám fotky, ale tenkrát mi připadalo odporné se fotit. Pro Vaši představu, jsem byla celá rudá a normální kůže mi zůstala jen na nártech, čele a uších. Od začátku roku 2014 jsem začala na GAPS dietě, která mě po pouhým dvou měsících z tohoto úporného ekzému dostala.

V té době jsem začala věřit, že stava může člověka uzdravit.

Jenže bohužel po těch dvou měsících jsem zažila velký stres a přestala si hlídat jídlo a následující dva až tři roky jsem zkoušela paleo, raw a dělenou stravu a občas ujela na běžném jídle. Nic z vyzkoušených směrů mi úplně zásadně nepomohlo. Pak se mi dostalo do rukou SCD, což pomáhalo, ale potraviny jsem musela přidávat hodně pomalu. Pak stačil malý stresík a hned se mi rozhodilo trávení. Nakonec jsem natrefila na nízkosacharidovou dietu (low carb) s vysokým obsahem tuku (high fat), pro kterou se používá zkratka LCHF. Už nějakou dobu si držím sacharidy cca do 30 g/den a vyhovuje mi to nejvíce. Můžu jíst téměř vše z palea, ale musím vědět, že nějakého jídla si můžu dát jen malinkatý kousek, abych sacharidy nepřešvihla.

Low carb dieta mě už téměř dostala z pylové alergie a začínají se lepšit i ta střeva a žaludek, takže v ní rozhodně budu pokračovat. Zlepšily se mentsruační potíže a kolikrát ani nevím, že mi menstruace už začala. Hodně se mi zlepšila pleť. Dříve bych bez make-upu nešla vyhodit ani odpadky a teď si dovolím vyrazit ven i bez něj. :) Přestaly bolesti hlavy, zlepšil se mi spánek, nehoní mě mlsná a vidím jen další a další pozitiva pro mé tělo. :) A těch pár kilo dolů už bylo jen příjemným vedlejším efektem.

Věřím, že si jednoho krásného dne budu moct říct, že jsem zdravá díky jídlu. LCHF je pro mě ze všech vyzkoušených směrů nejjednodušší a výrazně mi pomáhá. Musím si stále dávat pozor na ovoce, obsahuje hodně cukru a ještě jsem se nedala úplně dohromady, takže se mi po něm rozjíždí candida. Pokud nemáte problém s candidou, tak si ovoce klidně dopřávejte (ale nepřehánějte).

Jenže když už nějakou dobu jíte paleo, tak už nechcete neustále jíst míchaná vajíčka ke snídani a jogurt nebo hrst oříšků ke svačině. Pro mě osobně bylo nejtěžší vymyslet, jak jíst při cestování. Co s sebou k jídlu? Proto jsem začala zkoušet péct z povolených surovin a postupně jsem přicházela na nové chutě. Na tomto blogu proto najdete dezerty, quiche, krekry, sušenky apod., zkrátka vše, co si můžete vzít s sebou na cestu. Těmito výtvory můžete nahradit svačinu nebo snídani. A pokud doplníte slaný quiche zeleninovým salátem, dostanete i skvělý oběd nebo večeři. 
V rozhovoru, který se mnou udělala Hana Štipák si můžete poslechnout můj příběh o tom, jak jsem se dostala ke změně stravy a jaké pro mě měla zdravotní přínosy. Neváhejte mi napsat, pokud budete mít otázky ke GAPS stravě, SCD nebo nízkosacharidovce. Téma stravy je mnohem mnohem obsáhlejší a ráda si o něm popovídám. :-)

Počítejte s tím, že pečete z úplně jiných surovin, než jste byli zvyklí, proto i výsledek bude logicky chutnat jinak.

Moje váha je momentálně 52 kg při výšce 163 cm a opravdu jím. Podle propagovaného nízkotučného stravování by měl být můj denní kalorický příjem asi 5 300 kJ. Na low carb toto řešit vůbec nemusím.

Dodržuju jen tyto zásady:
1) jím pouze, když mám hlad
2) najím se dosyta, ale nepřejídám se
3) nejím pozdě večer
4) jím dostatek zeleniny
A to mi stačí pro to, abych byla fyzicky a psychicky v pohodě a netloustla.

Všem, co si myslí, že mám poruchu příjmu potravy, bych ráda vzkázala, že miluju jídlo a vaření je pro mě radostí. A většinou u oběda už přemýšlím, co budu večeřet :D

Na závěr už jen doplním, že mou velkou neřestí je káva, kterou piju několikrát denně a ne úplně slabou. Může mě to trochu brzdit v uzdravování, ale snažím se svůj příjem kávy omezovat. Jenže když si pořídíte vlastní kavárnu, tak do toho kafíčkování sklouznete, ani nevíte jak :-)