Lněný chléb

Lněný chléb

O tomhle chlebu tvrdím, že čerstvý chutná stejně jako z klasické mouky. Ale ten už jsem opravdu hooodně dlouho neochutnala. Tak si upečte a posuďte sami :)
Ingredience:
  • lněná mouka 100 g
  • ořechy/semínka celá nebo nahrubo nadrcená 50 g
    (já jsem použila vlašáky)
  • jogurt (hustý, řecký) 150 g
  • vejce 4 ks
  • psyllium 20 g
  • olivový olej 20 ml
  • sůl 1 lžička
  • jedlá soda 1/2 - 1 lžička
Postup:
  • V míse smícháme lněnou mouky, psyllium, jedlou sodu, sůl a polovinu ořechů/semínek (zbytek si necháme na posyp).
  • Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme sníh.
  • V další míse rozmícháme žloutky s jogurtem a olivovým olejem. Přidáme lněnou mouky s psyliem a ořechy. Směs rychle houstne a je potřeba ji rychle smíchat.
  • Do směsi vmícháme vyšlehané bílky.
  • Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvoříme bochník a uhladíme ho namočenýma rukama.
  • Vrch posypeme zbylými ořechy/semínky.
  • Pečeme na 170 °C cca 45 minut. Ke konci pečení kontrolujeme chlebík, aby se z vrchu nepřipálil a špejlí, zda je těsto dostatečně propečené.

Na celek:
  • 1 355 kcal/ks = 5 673 kJ/ks 
  • 78 g bílkovin/ks
  • 20,7 g sacharidů/ks
  • 95,7 g tuků/ks