Lněný chléb
O tomhle chlebu tvrdím, že čerstvý chutná stejně jako
z klasické mouky. Ale ten už jsem opravdu hooodně dlouho neochutnala.
Tak si upečte a posuďte sami :)
Ingredience:
- lněná mouka 100 g
- ořechy/semínka celá nebo nahrubo nadrcená 50 g
(já jsem použila vlašáky)
- jogurt (hustý, řecký) 150 g
- vejce 4 ks
- psyllium 20 g
- olivový olej 20 ml
- sůl 1 lžička
- jedlá soda 1/2 - 1 lžička
Postup:
- V míse smícháme lněnou mouky, psyllium, jedlou sodu, sůl a polovinu ořechů/semínek (zbytek si necháme na posyp).
- Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme sníh.
- V
další míse rozmícháme žloutky s jogurtem a olivovým olejem. Přidáme
lněnou mouky s psyliem a ořechy. Směs rychle houstne a je potřeba ji
rychle smíchat.
- Do směsi vmícháme vyšlehané bílky.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvoříme bochník a uhladíme ho namočenýma rukama.
- Vrch posypeme zbylými ořechy/semínky.
- Pečeme
na 170 °C cca 45 minut. Ke konci pečení kontrolujeme chlebík, aby se z
vrchu nepřipálil a špejlí, zda je těsto dostatečně propečené.
Na celek:
- 1 355 kcal = 5 673 kJ
-
78 g bílkovin
- 20,7
g sacharidů
- 95,7
g tuků