- Získat odkaz
- Další aplikace
Konopný chlébíček (12 ks)
Tento chlebíček je vhodný i pro vegany. Jako pojivo v tomto receptu
místo vajec fungují chia a lněná semínka. Můžete si ho připravit i v
sušičce a vytvořit si raw verzi.
Postup:
- Mandle namočíme minimálně na 8 hodin do teplé vody se solí, abychom snížili obsah kyseliny fytové*.
- Lněná a chia semínka zalijeme 100 - 150 ml studené vody a promícháme. Necháme odstát 30 minut a průběžně promícháváme. Semínka se obalí gelem a vytvoří souvislou hmotu.
- Z namočených mandlí slijeme vodu a ještě mokré je vložíme do mixéru s olivovým olejem, solí a kmínem a důkladně rozmixujeme dohladka.
- K mandlím přidáme suchá konopná semínka a zgelovatělá semínka a promícháme.
- Těsto vyválíme na tenkou placku mezi dvěma pečicími papíry.
- Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut na 160 °C.
- V polovině doby pečení placku rozkrajíme na 12 dílů. Kdybychom krájeli placku až upečenou, mohla by se moc lámat a tvary by nebyly pěkně pravidelné.
* Kyselina fytová
Kyselina fytové je potřebná pro růst všech rostlin, ale ořechy a semena ji obsahují více než jiné rostliny. Tato antiživina může způsobit problémy se zažíváním a zabraňuje vstřebávání živit
z potravy. Abychom snížili množství kyseliny fytové, je vhodné ořechy a semena před konzumací máčet.
Na 1 ks při dělení na 12 ks:
Kyselina fytové je potřebná pro růst všech rostlin, ale ořechy a semena ji obsahují více než jiné rostliny. Tato antiživina může způsobit problémy se zažíváním a zabraňuje vstřebávání živit
z potravy. Abychom snížili množství kyseliny fytové, je vhodné ořechy a semena před konzumací máčet.
Na 1 ks při dělení na 12 ks:
- 110 kcal / ks = 461 kJ / ks
- 3,6 g bílkovin / ks
- 2,4 g sacharidů / ks
- 9,2 g tuků / ks