Linecké cukroví

Linecké cukroví (30 ks)

Vždycky jsem milovala linecká slepovaná kolečka od babičky, proto jsem se pokusila o nízkosacharidovou verzi tohoto cukroví. 

Ingredience na těsto:
  • mandle 100 g
  • kešu 100 g
  • žloutek 2 ks
  • máslo 50 g
  • kokosová mouka 20 g
  • vanilkové aroma 1 lžička
  • stévie nebo jiné sladidlo podle vlastní chuti a zaměření (použito 20 g sypké stévie)
  • sůl 1 špetka
Ingredience na náplň:
  • máslo 70 g
  • kokosový olej 70 g
  • jahody 100 g
  • stévie nebo jiné sladidlo podle vlastní chuti a zaměření
Postup:
  • Ořechy namočíme minimálně na 8 hodin do teplé vody se solí, abychom snížili obsah kyseliny fytové*.
  • Scedíme vodu z ořechu, propláchneme je a osušíme.
  • Ořechy rozmixujeme v mixéru na kaši. Je lepší přisypávat ořechy po částech a postupně mixovat.
  • Přidáme zbylé ingredience, kokosovou mouku přisypeme jako poslední a mixujeme do hladka.
  • Těsto vložíme na 1 hodinu do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.
  • Těsto vyválíme mezi dvěma pečicími papíru na placku o tloušťce 0,5 cm a vykrajujeme vykrajovátky.
  • Pečeme 15 minut na 150 °C.
  • Krém můžeme vytvořit z másla, kokosového oleje a jahod nebo jiného ovoce s trochou vhodného sladidla.
  • Hotové cukroví posypeme kokosovou moukou.
* Kyselina fytová
Kyselina fytové je potřebná pro růst všech rostlin, ale ořechy a semena ji obsahují více než jiné rostliny. Tato antiživina může způsobit problémy se zažíváním a zabraňuje vstřebávání živin
z potravy. Abychom snížili množství kyseliny fytové, je vhodné ořechy a semena před konzumací máčet.

Komentáře