Tvarohový koláč s jablky

Tvarohový koláč s jablky

Ingredience na těsto:
  • mleté mandle 80 g
  • sušený kokos (strouhaný) 50 g
  • máslo 30 g
Ingredience na náplň:
  • jablko 1 - 2 ks (cca 200 g)
  • vejce 2 ks
  • tučný tvaroh 250 g
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • citronová kůra 1/2 lžičky
  • rumové aroma 1 lžička
  • sladidlo podle vlastního výběru 2 lžíce (stévie, erythritol, xylitol, med, datle)
  • skořice 1 lžička
Postup:
  • Z mletých mandlí, kokosu a másla rukama vytvoříme těsto. Můžeme ho trochu osladit, ale není to nutné, protože během pečení kokos zesládne.
  • Dno pečicí formy (o průměru 18 cm) vyložíme pečicím papírem. Boky vymažeme tukem a vysypeme kokosem.
  • Do formy natlačíme těsto se zvednutými okraji na bocích.
  • Takto vytvořený korpus pečeme na 160°C asi 15 minut.
  • Zatímco se peče korpus nakrájíme si jablíčka na tenké plátky a vložíme je do misky s vodou, do které vymačkáme šťávu z polovinu citronu.
  • V další míse smícháme tvaroh, vejce, rumové aroma a čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a směs osladíme podle chuti.
  • Upečený korpus vyplníme tvarohovou směsí.
  • Zkusíme, zda jsou jablečné plátky dostatečně měkké, aby šly zatočit. Pokud ne, vodu scedíme a vložíme je na chvilku do mikrovlnky.
  • Z osušených jablečných plátků tvoříme růžičky tak, že srolujeme jeden plátek, který vytvoří střed růžičky a postupně přikládáme další plátky. Hotovými květy ozdobíme koláč.
  • Pečeme dalších 20-25 minut na 160°C.
  • Upečený koláč posypeme skořicí, mandlovými plátky nebo kokosem.

Pokud se vám růžičky nedaří, můžete koláč obložit jen plátky jablíček. Pekla jsem v malé formě o průměru 18 cm, pro větší formu použijte dvojnásobné množství ingrediencí.
A ještliže držíte striktní keto dietu, doporučuju použít ovoce s nižším obsahem sacharidů (např. maliny, borůvky nebo ostružiny).

Na celek bez ovoce:
  • 128 kcal/ks = 536 kJ/ks
  • 3,3 g bílkovin/ks
  • 5,8 g sacharidů/ks
  • 10,1 g tuků/ks