Bagely (6 ks)
Název "bagely" dám raději do uvozovek, protože už několik let nejím
pečivo a klasický bagel jsem tedy nikdy neochutnala. Nicméně chtěla jsem
připravit nějakou paleo verzi, protože se tyto americké housky ve tvaru
prstence stávají u nás docela populární. Při klasické přípravě se těsto
nejdříve na krátkou dobu vloží do vroucí vody a teprve poté se peče.
Vaření ve vodě ale v tomto receptu přeskočíme a bagely budeme rovnou
péct. Nedovedu si představit paleo těsto, které by se vařilo a stále
drželo pěkně pohromadě.
Ingredience:
- vejce 2 ks
- mleté mandle 100 g
- mozzarella 125 g
- kokosová mouka 25 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- máslo 30 g
- psyllium 20 g
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
Postup:
- V mixéru rozmixujeme mandle a psylium.
- Přidáme jedlou sodu, sůl,
vejce a nastouhanou mozzarellu a pomixujeme. Můžeme přidat 1/2 - 1
zarovnanou lžičku vhodného sladidla (při použití stévie stačí špetička,
má vysokou sladivost).
- Ke směsi přimícháme smetanu a změklé máslo.
- Nakonec přisypeme kokosovou mouku, která těsto zahustí.
- Těsto si rozdělíme na 6 stejně velkých dílů.
Z každého kousku vytvarujeme kouli, kterou zploštíme a uprostřed prstem vytvoříme díru.
- Bagely můžeme posypat mákem, semínky nebo hrubozrnnou solí.
- Pečeme 25 minut na 200 °C
Na 1 ks při výrobě 6 ks:
- 231 kcal / ks = 967 kJ / ks
- 10,9 g bílkovin / ks
- 2,6 g sacharidů / ks
- 19,4 g tuků / ks
Úvod Co je paleo Než začneme péct Přehled všech receptů Slané recepty Sladké recepty O mně