Bagely

Bagely (6 ks)

Název "bagely" dám raději do uvozovek, protože už několik let nejím pečivo a klasický bagel jsem tedy nikdy neochutnala. Nicméně chtěla jsem připravit nějakou paleo verzi, protože se tyto americké housky ve tvaru prstence stávají u nás docela populární. Při klasické přípravě se těsto nejdříve na krátkou dobu vloží do vroucí vody a teprve poté se peče. Vaření ve vodě ale v tomto receptu přeskočíme a bagely budeme rovnou péct. Nedovedu si představit paleo těsto, které by se vařilo a stále drželo pěkně pohromadě. 

Ingredience:
  • vejce 2 ks
  • mleté mandle 100 g
  • mozzarella 125 g
  • kokosová mouka 25 g
  • smetana ke šlehání 50 ml
  • máslo 30 g
  • psyllium 20 g
  • jedlá soda 1 lžička
  • sůl 1/2 lžičky
Postup:
  • V mixéru rozmixujeme mandle a psylium.
  • Přidáme jedlou sodu, sůl, vejce a nastouhanou mozzarellu a pomixujeme. Můžeme přidat 1/2 - 1 zarovnanou lžičku vhodného sladidla (při použití stévie stačí špetička, má vysokou sladivost).
  • Ke směsi přimícháme smetanu a změklé máslo.
  • Nakonec přisypeme kokosovou mouku, která těsto zahustí.
  • Těsto si rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Z každého kousku vytvarujeme kouli, kterou zploštíme a uprostřed prstem vytvoříme díru.
  • Bagely můžeme posypat mákem, semínky nebo hrubozrnnou solí.
  • Pečeme 25 minut na 200 °C
 Na 1 ks při výrobě 6 ks:
  • 231 kcal / ks = 967 kJ / ks
  • 10,9 g bílkovin / ks
  • 2,6 g sacharidů / ks
  • 19,4 g tuků / ks
Úvod  Co je paleo  Než začneme péct  Přehled všech receptů  Slané recepty  Sladké recepty  O mně